Ortodonti

ORTODONTİ

Toplumumuzda dişsel ve çenesel kaynaklı çapraşıklıklar oldukça yaygın görülür. Ortodonti bu problemlerin çözümünü amaçlayan bir bilim dalıdır. Sabit ortodontik tedavide genelde braketler ve teller kullanılır. Diğer dişlerden destek alınarak istenilen bölgedeki dişlerde hareket sağlanır. Oldukça hassas işlemlerdir bu sebeple alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Hastanın kendi doğal dişlerinde yapılan bu işlemler estetik ve fonksiyonel olarak tatmin edici sonuçlar verir.

 

Ortodontik sorunlar neyden kaynaklanır?

Ortodontik sorunlara genetik etkenler ve kazanılmış alışkanlıklar sebep olabilir. Uzun süre biberon kullanma, parmak emme, yanlış yutkunma gibi sebepler kazanılmış alışkanlıklara örnektir.

 

Ortodontik tedavi kaç yaşında başlamalıdır?

Ortodontik tedavinin belirli bir başlama yaşı yoktur. Çocuklarda süt dişleri sürmeye başladıktan sonra düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gelmeleri gerekir. Bu seanslarda çocuk ortodontik açıdan da değerlendirilmelidir. Erken kaybedilen süt dişlerinin yerleri hareketli ortodontik apareylerle korunur, bu işlem ilerde oluşabilecek büyük problemlerin önüne geçer. Sabit ortodontik tedavi yani braketler ile yapılan tedavide istisnalar haricinde süt dişlerinin düşmesini ve kalıcı dişlerin sürmeye başlamış olmasını bekleriz. İskeletsel yani çenesel problemlerin varlığında ergenlik döneminin hemen öncesinde tedaviye başlamak ideal sonuç almamızı sağlar. Burada amaç bu dönemdeki hızlı büyüme evresini çene kemiklerindeki büyümeyi yönlendirmede kullanmaktır.

 

Ortodontik tedavi kaç yaşa kadar yapılabilir?

Ortodontik tedavinin belirli bir yaş sınırı yoktur. İleri seviyede çenesel kaynaklı sorunları yetişkinlik döneminde tedavi etmek pek mümkün olmayabilir. Fakat çoğu dişsel problem yetişkinlik döneminde ağzın genel durumuna ve var olan restorasyonlara da bağlı olarak tedavi edilebilir. Gayet güzel sonuçlar alabiliriz.

 

Ortodontik tedavi ne kadar sürer?

Bu süre hastadaki ortodontik problemin büyüklüğüne, tedavi şekline ve hastanın tedaviye uyumuna bağlı olarak değişir. Ortalama olarak sabit tedavi 1.5 yıl sürerken genel aralık yaklaşık olarak 6 ay ile 4 sene arasındadır.

 

Ortodontik tedavi süresince nelere dikkat emeliyiz?

Ortodontik tedavide hasta ve doktor birlikte çalışmalıdır. Burada hastanın dikkat etmesi gereken en önemli şey ağız hijyenidir. Ağız hijyeni kötü hastalarda ortodontik tedavi sırasında çürük ve dişeti rahatsızlıklarında artış görülebilir. Sert, çekirdekli, asitli gıdaların tüketimi braketlerde kırılmaya sebep olur. Bu gibi sebepler tedavinin uzamasına sebep olabilir.

Sohbete başla
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?