İmplant tedavisi

İMPLANT TEDAVİSİ

İmplant ağızda herhangi bir sebepten çekilmiş veya dişsiz bir boşluktaki kemiğe yerleştirilen yapay bir diş kökü olarak tanımlanabilir. Hasanın kendi dişine en yakın hissedeceği restorasyon seçeneği implant ve üzerine yapılacak protezdir. Alanında uzman kişi tarafından uygulanmalıdır çünkü hassas bir cerrahi işlemdir.

Tek diş eksikliklerinde yan dişleri de düzenleyip köprü yapmaktansa diğer dişlere hiç dokunmadan implant ve üzerine protez tercih edilebilir.

Uzun dişsiz boşluklarda bazen mesafeden dolayı dişlerden destek alınamaz. Bu boşlukları doldurmak için implant kullanılabilir.

Hiç dişi olmayan hastalarda damak şeklinde hareketli protezler kemiklerde erimelere bağlı olarak bazen istediğimiz tutuculuğu sağlayamayabiliyor. Böyle durumlarda yine implant destekli hareketli protezler hasta için daha kullanışlı olur.  Yine tam dişsiz vakalarda damak yerine implant ve sabit protez de tercih edilebilir.

 

Kimlere implant yapılabilir?

İmplant her ne kadar çok yaygın ve en çok tercih edilen tedavi seçeneklerinden biri olsa da kendisi cerrahi bir işlemdir. Bu yüzden öncesinde detaylı bir değerlendirme gerekir.

  • Öncelikle implant yapılacak hastanın ağız hijyeni iyi olmalıdır. Enfeksiyon riski yüksek olan bir ağızda implant yapılamaz.
  • Hasta gelişim çağını tamamlamış olmalıdır.
  • İmplant yapılacak bölgede yeterli kemik dokusu bulunmalıdır.

Hastanın genel sağlık durumu implant cerrahisi için uygun olmalıdır. Bazı durumlarda hastalar yakından incelenmelidir. Örneğin kemik rahatsızlıkları olan hastalar, kontrolsüz diyabeti olan hastalar, iyileşmeyi etkileyen rahatsızlıklar ve kullanılan ilaçlar, radyoterapi vs.

 

İmplant tedavisinde süreç nasıl ilerler?

İlk olarak gerekirse diş çekimleri ve implant yapılacak bölgedeki hazırlıklar tamamlanır. Sonra implant uygulaması başlar. İlk aşama implantın çene kemiğine yerleştirilmesidir. Yaklaşık olarak 10-30 dk. arası sürer.  Sonrasında bir iyileşme dönemi başlar. Hastanın genel sağlık durumuna göre değişir. Yaklaşık 6-12 hafta kadar implantın kemikle uyumu tamamen sağlaması beklenir. Bu süreçte estetiği sağlamak amacıyla yine hastanın ve ağzın genel durumuna bağlı olarak implantın üzerine geçici protezler yapılabilir.  İmplant kemikle tamamen kaynaştıktan sonra üzerine protez yapılır. bu süreçte kişiden kişiye farklılıklar olabilir. En iyi bilgiyi yine sizi muayene eden doktor verecektir.

Sohbete başla
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?