Çocuk Diş Hekimliği

ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ (PEDODONTİ)

Pedodonti doğumdan itibaren daimi dişlerinin gelişimleri tamamlanana kadar dişlerin gelişimi, problemleri, çocuğa yaklaşım ve davranış takibi konularını inceleyen bir uzmanlık dalıdır.

Süt dişlerinin önemi nedir?

Süt dişleri de en az kalıcı dişler kadar önemlidir. Kalıcı dişlerin sağlıklı bir şekilde sürmesi gereken döneme kadar normal dişlerin fonksiyonlarını yaparlar. Beslenmeyi sağlarlar. Konuşma ve estetiği sağlarlar. Kalıcı dişer sürene kadar onların yerlerini tutarlar.

Süt dişi erken düşerse ne olur?

Süt dişleri normalde altındaki kalıcı diş sürmeye çalıştıkça sallanır ve kendiliğinden düşerler. Ancak bir travma veya ilerlemiş çürük vb. bir durum varsa ve başka bir seçenek yoksa süt dişinin çekilmesi gerekebilir. Eğer kalıcı dişin sürmesine yakın vakitte çekilmişse büyük bir sıkıntıyla karşılaşılmaz fakat düşmesi gerekenden çok önce bir vakitte çekilmesi gerekirse ve gerekli önlem alınmazsa ilerde büyük problemler görülebilir. Süt dişlerinin en önemli fonksiyonlarından bir alttan gelecek olan kalıcı dişin yerini korumaktır. Bu işlevi gören süt dişi erken çekilmek zorunda kalırsa sürekli dişin yerini koruyamaz ve o diş gömülü kalabilir ya da dişlerde çapraşıklık meydana getirebilir. Bu da ilerde çok daha büyük problemlere öncü olur. Böyle senaryolar yaşamamak için çocuklar düzenli olarak uzman diş hekimi kontrolüne getirilmelidir. İlerleyen çürükler durdurulmalıdır. Çekilmek zorunda kalan sürt dişleri için de uzman hekim tarafından bir tedavi planı yapılmalıdır.

Yer tutucu nedir?

Süt dişlerinin erken kaybı durumunda komşu diş boşluğa doğru eğilmeye başlar. Bu sebeple alttan gelen sürekli dişin yeri daralır. Bunun önüne geçmek için erken kaybedilen süt dişlerinin yerini korumalıyız. Yer tutucu bunu sağlayan bir apareydir. Sürekli dişin sürme zamanına kadar ağızda kalıp eksik süt dişinin boşluğunu korur.

Fissür örtücü nedir?

Hem süt hem sürekli dişlerin üst yüzeylerinde girinti ve çıkıntılar, çukurlar bulunur. Bu çukurcuklara fissür denir. Bazen bu fissürler çok derin olabilir. Çocuklarda görülen çürüklerin çoğu bu fissürlerde başar. Dişler ne kadar düzenli fırçalansa da fissürlerin en derinine ulaşılamayabilir. Orda besin ve bakteri birikimiyle birlikte çürükler oluşur. Bunun önüne geçmek için derin fissür ve çukurcukların üstü fissür örtücü adı verilen hiçbir zararı olmayan bir materyal ile örtülür. İşlem sırasında hiçbir ağrı yoktur. Anesteziye de ihtiyaç yoktur.

Çocuklarda Genel Anestezi

Genel anestezi, diş hekimi korkusunu aşamayan, çok fazla yapılması gereken işlem olan hastaları ve ailelerini yıpratmadan daha hızlı tedavi etmek için bir seçenektir. Tüm işlemler tek seansta bitirilebilir. Özellikle küçük ve hareketli çocuklar tedavi sırasında ani hareketler yapıp yaralanabilirler, genel anestezi bu riski ortadan kaldırır. Tedavinin genel anestezi altında yapılacağına karar vermeden önce çocuk genel anestezi uzmanı tarafından muayene edilir, gerekli tahliller yapılır, genel anesteziye uygun olduğu teyit edilir.

Genel anestezi kimlere uygulanabilir?

  • Genel anestezi altında işlemlerin tıbbi olarak daha risksiz olduğu hastalar (bazı kalp hastalıkları vb.)
  • Ağzında yaygın çürükler bulunan hastalar
  • Fiziksel veya zihinsel engeli olan hastalar
  • Enfeksiyon/alerji şüphesi nedeniyle lokal anestezi uygulanamayan hastalar
  • Normal tedaviye uyumlu olmayan hareketli çocuklar
  • Tedavinin tek seansta bitmesi gerektiği durumlar
Sohbete başla
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?